/Files/images/12/119065315_722929174957763_8006197816686111758_o.jpg

Блювання та діарея у дітей найчастіше викликані вірусним гастроентеритом, хоча причиною можуть бути й інші інфекційні захворювання: отит, пневмонія, пієлонефрит.

Клінічні прояви кишкових інфекцій

Часто збудниками гастроентериту є: ротавірус, норавірус, аденовірус, ентеровірус, астровірус.

Для цієї інфекції характерні:

• частий водянистий стілець без патологічних домішок (крові, слизу);

• блювання, яке повторюється;

• лихоманка (+38–38,5°С);

• нежить, біль у горлі. Збудниками бактеріальної діареї є: шигели, сальмонели, ешерихії, кампілобактер, клостридії тощо.

Для цього захворювання характерні такі симптоми:

• температура тіла +39–40°С;

• домішки слизу та крові у калі;

• одно-, двократне блювання;

• виражений біль у животі.

Стани, при яких варто звернутися до лікаря:

· температура тіла вище ніж +39°С;

· домішки слизу та крові у калі;

· виражений біль у животі;

· тривалий час відсутнє сечовипускання;

· дитина відмовляється пити, а блювання та діарея не припиняються.

Діагностика кишкових інфекцій

Рутинне МІКРОБІОЛОГІЧНЕ ОБСТЕЖЕННЯ при ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЯХ (ГКІ) НЕ РЕКОМЕНДОВАНО для визначення причин гострої діареї, оскільки дослідження триває 48–72 год та й висока його вартість. Тривалість гострої діареї зазвичай 3–7 днів, тому першочергово необхідно провести диференційну діагностику на основі клінічних даних та якнайшвидше розпочати терапію.

Лікування

При бактеріальній і вірусній діареї основним стартовим напрямком у лікуванні, без урахування етіології, є ОРАЛЬНА РЕГІДРАТАЦІЯ, тобто значне пиття. Навіть якщо у дитини з діареєю відсутні ознаки зневоднення, то мета регідратації – профілактика.

Рекомендовані рідини для регідратації:

· глюкозо-сольові розчини;

· слабкий чай без цукру (або підсолоджений);

· відвар із сухофруктів.

Нерекомендовані рідини:

· газовані солодкі напої;

· фруктові соки;

· кава, дуже солодкий чай.

Давати рідину дітям до 2-х років можна з ложки, а старшим – з чашки, порційно. Якщо дитина блює, то рідину варто давати меншими порціями. Якщо дитина на грудному вигодовуванні, то не варто його припиняти. Окрім того, необхідно якнайшвидше відновити харчування у дітей після оральної регідратації .

Додаткові призначення при ГКІ:

· ентеросорбенти (смектит та інші препарати, наприклад, активоване вугілля не ефективні);

· пробіотики (LGG та Saccharomyces boulardii) зменшують тривалість діареї на 24 год;

· антибіотикотерапія не ефективна при кишкових інфекціях вірусної етіології.

Ви лікуєтеся. Чого боятися, а чого ні?

Захворіли, звернулися до лікаря. А зараз виконуєте всі рекомендації лікаря та слідкуєте за станом дитини.

Боятися(і вже-вже кликати лікаря на допомогу), якщо є будь-який пункт:

· у вас не виходить робити свою частину роботи – дитина не п’є або п’є мало

· перестала пісяти або пісяє мало (це такий контроль пиття: коли організм добре компенсує рідину, нирки теж працюють);

· не проходить блювання;

· не збивається температура тіла;

· в калі з’явилися нехороші домішки (кров, багато слизу), про які лікар раніше не знав;

Не боятися(небезпеки немає), якщо:

· температура росте (навіть до 40 °C), але збивається за 30-60 хв парацетамолом або ібупрофеном до чисел нижче 38,5 °C;

· інколи трохи болить живіт, нудить;

· пронос багато разів (навіть 15 раз за добу), але без домішок, просто жовто-коричневий рідкий, а дитина достатньо п’є і пісяє.

Коли нарешті це мине?

Рідко, але буває, що всі 7-10 днів хвороби наявні усі симптоми. А зазвичай вірусний гастроентерит проявляє свої симптоми перші 3-4 дні, а далі дитині стає все краще. Бактеріальна інфекція передбачає призначення антибіотика, який почне проявляти ефект вже за день-два. Приблизно через тиждень після початку хвороби все налагоджується, і дитина з радістю повертається до школи чи садочка.

Профілактика ГКІ у дітей

1. Пам’ятайте, що основний механізм передачі збудників ГКІ – фекально-оральний, тому мийте руки перед кожним споживанням їжі, одразу після повернення додому, після контакту з тваринами.

2. Не вживайте забруднену воду з неперевірених джерел. Якщо немає можливості пити бутильовану воду, пийте кип’ячену охолоджену.

3. Споживайте лише термічно оброблену їжу, зберігайте у відповідних контейнерах у холодильнику, зважайте на термін придатності продуктів та цілісністю упакування.

Запам’ятайте! В жодному разі не займайтеся самолікуванням. Негайно, при перших симптомах захворювання, звертайтеся до Вашого сімейного лікаря.

/Files/images/12/13437.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 113

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.